Er zijn twee manieren om helderheid en inzicht te krijgen in wie je bent en wat je doet:
1. Mindfulness
2. Het stellen van goede vragen

‘De geest is als een wilde olifant,’ leerde de Tibetaanse monnik Tulku Lobsang Rinpoche mij tijdens een mindfulnesstraining. ‘Om de olifant te temmen zullen we hem tot rust moeten brengen. Het touw dat we gebruiken om de olifant, onze geest, te vangen is mind-fulness. In het begin zal dat moeizaam gaan, maar na verloop van tijd komt er acceptatie en kalmte. Het is een kwestie van training, herhaling en vertrouwen. Mindfulness is in dit geval de trainer en de leraar van de olifant. Om dit te bereiken zullen we mindfulness moeten beoefenen door meditatie.’ Maar dan wordt de rust in je hoofd ineens wreed verstoord door een schreeuwend aapje dat van links naar rechts springt. De olifant schrikt, raakt geïrriteerd en wordt onrustig. ‘The crazy monkey mind’ noemt de Tibetaanse monnik het aapje dat verantwoordelijk is voor afleidende gedachten. Nu is het zaak om het schreeuwende aapje eerst tot rust te brengen voordat je de olifant kunt kalmeren.

Net als het vergaren van grote rijkdommen en het behalen van succes, is mindfulness een kwestie van geduldige training. In het begin zal het wellicht moeite kosten, maar na verloop van tijd zul je sneller een vreedzame geesteshouding kunnen aannemen. Denk nog even aan de non met haar emmer bij de bron. Wanneer de rust in het water weerkeert, ontstaat helderheid en kun je je diepste gedachten doorgronden.

Onze geest is een schitterend instrument. We kunnen er symfonieën mee creëren wanneer de dirigent bekwaam genoeg is om de harmonie in het orkest te bewaren. De geest kan ook een afschuwelijk wapen zijn waarmee landen en mensen verwoest worden. ‘Tussen deze twee uitersten bevinden zich alle karaktereigenschappen, en de mens is daar maker van en meester over,’ zegt James Allen in As a Man Thinketh.

LEEF JE MOOISTE LEVEN
Michael Pilarczyk

Design Your Own Life
Deze gratis online cursus zal je inzichten geven over je eigen denkwijze en over je gedrag. Het resultaat? Meer geluk, succes en innerlijke rust in je leven.

Meld je aan voor onze gratis cursus