Dromen geven kracht om je bestaan en zelfs de wereld te veranderen. De geschiedenis is voor een groot deel geschreven door creatieve mensen en dromers. Daarmee bedoel ik niet dat iedereen wereldkampioen of megaster hoeft te worden. Ik beweer ook niet dat alles voor iedereen mogelijk is. Dat kan ook niet; elk mens heeft een ander persoonlijk potentieel. Maar laat dit niet direct een beperkende gedachte voor je zijn. Je hebt je eigen visie op het leven en hoe jij je leven wilt leiden. Je hebt je eigen wensen, doelen en dromen. ‘Wat je kunt bedenken kun je waarmaken,’ zegt Napoleon Hill in Think and Grow Rich. Dat doet denken aan een bekende uitspraak van Walt Disney: ‘Als je het kunt dromen kun je het waarmaken.’ En Boeddha vertelt in zijn lessen dat we worden gevormd vanuit onze gedachten. We worden wat we denken. Die gedachtegang deel ik. Ook ben ik van mening dat je vrijwel altijd tot meer in staat bent dan je je met je rationele denken kunt inbeelden.

Als ik spreek over grote voorbeelden die al vroeg wisten wat hun droom of hun passie was, hoor ik geregeld: ‘De meeste mensen weten nu eenmaal niet wat ze precies willen, vooral als je jong bent is dat heel lastig.’ Deze redenering klinkt mij in de oren als het gevolg van een beperkte denkhouding in onze opvoeding. School leidt niet op voor een succesvol en gelukkig bestaan maar voor schijnzekerheid, een baan. Het opleidingssysteem zit helaas gevangen in een web van regelgeving en laat weinig ruimte voor innovaties en creativiteit. Onze opvoeding en het huidige onderwijs vertellen je wat de spelregels zijn, maar vrijwel niemand leert je hoe je het spel moet spelen. Je leert dat de lijnen de grenzen zijn, maar wie leert je de techniek om te scoren?

Ik vind het plezierig om les te geven en met jonge mensen te werken want ik ben geïnteresseerd in hun soms vernieuwende visie. Tijdens colleges op hogescholen en universiteiten vraag ik studenten altijd naar hun doelen en dromen. Die vraag overrompelt hen meestal. De meeste studenten hebben er nog nooit bij stilgestaan. Als ik hen vraag wat naar hun idee bepaalt of je succesvol en rijk wordt, krijg ik opmerkelijke antwoorden: rijke ouders, je moet mensen kennen die je aan een goede baan kunnen helpen en je moet vooral weinig fouten maken. Ik leg dan uit dat Oprah Winfrey, Joop van den Ende en topvoetballers Wesley Sneijder en Cristiano Ronaldo en nog vele andere succesvolle mensen geen rijke ouders hadden. Ik vertel dat je van fouten juist kunt leren. En het kan zeker in je voordeel werken als je de juiste mensen kent, maar als jij geen toegevoegde waarde biedt, zullen die mensen je niet snel aannemen. Hard werken en ergens in uitblinken zijn volgens veel studenten die ik heb gesproken niet doorslaggevend voor succes. Volgens hen zijn vooral externe factoren waar je geen invloed op kunt uitoefenen bepalend voor het verloop van je leven.

Als het waar is dat zoveel mensen niet kunnen bedenken wat ze écht willen, waar ligt dat dan aan? Opvoeding? Onze educatie stopt ons in hokjes en verlangt daarna van ons dat we binnen die beperkte mogelijkheden een keuze maken voor de rest van ons leven. Zoals de Britse onderwijsdeskundige Ken Robinson zei: ‘Wij maken onvoldoende gebruik van het menselijk potentieel. Het onderwijssysteem vernietigt creatief talent, terwijl het in onze moderne wereld gaat om creativiteit en verbeelding.’
Onderwijs heeft beslist geen zin als het je niet helpt inzicht te krijgen in de totaliteit van het leven met zijn schakeringen, zijn buitengewone schoonheid, zijn vreugden en zijn leed. Het is makkelijk je te schikken naar wat de maatschappij, je ouders of je leraren vertellen. Dat is een gemakkelijke en veilige manier van bestaan, maar het is geen leven. Leven is zelf ontdekken wat waar is en wat niet. Ontdekken wat je zélf wilt en waarom. Het gaat om geestelijke groei die je het pad zal wijzen naar succes en geluk. Waarom stelt niemand je de vraag wat je echt zou willen doen als tijd en geld geen rol zouden spelen? Geen wonder dat veel mensen hier nog nooit werkelijk over hebben nagedacht. Niemand heeft je geleerd zo te denken.
Dit wordt me telkens weer duidelijk in het contact dat ik heb met duizenden mensen die deelnemen aan mijn programma’s en live events. Een veelgestelde vraag is: ‘Hoe ontdek ik wat ik leuk vind?’

Hoe kun je het niet weten?

Of durf je het niet hardop uit te spreken? Uit angst? Omdat je bang bent dat het toch niet kan, dat het niet zal lukken? Bang om teleurgesteld te worden? Durf je daarom niet te dromen van je meest ideale leven? Vroeger, toen je jong was, leefde je vanuit een vrije geest. Je verbeeldingskracht was de brandstof voor een levenslustig bestaan. Maar de tijd neemt veel mensen hun dromen af. Je laat je verbeeldingskracht opdrogen en je creatieve vermogen afsterven. Denk je zo teleurstellingen te voorkomen?

Is dat waarom ouders en leraren je niet vragen om te dromen zonder grenzen? Je moet realistisch zijn, zeggen ze. Wat is realistisch? Denken binnen hun beperkte gedachtegrenzen? Doe maar gewoon, blijf maar gewoon, word zoals de meeste mensen, ga op in de massa, leef niet vanuit je hart, maar laat je leven bepalen door je omgeving, door de oordelen van anderen, door zoals-zij-vinden-dat- het-hoort. Zorg voor zekerheid zodat je dit leven op aarde zonder al te veel kleerscheuren overleeft, dan kun je later terugkijken op een zinloos bestaan.

Wanneer je leven voorspelbaar wordt is het tijd voor verandering. Waarom durf je niet te dromen? Waarom durf je niet te leven?

Dit boek gaat over inzicht, bewustzijn en het behalen van doelgerichte resultaten. Het laat je zien hoe je gedrag en je denkwijze zichzelf hebben geprogrammeerd. Ik noem dit je persoonlijke besturingssysteem. Het is je conditionering, een verzameling overtuigingen die jouw werkelijkheid vormen. Je zult ontdekken dat je onbewust deels bent geprogrammeerd met verkeerde software en corrupted les. Gedachtepatronen (paradigma’s) die berusten op onjuistheden of associaties waarop jij jouw waarheid baseert. Net als je telefoon en je computer daardoor op een bepaald moment vastlopen, is het mogelijk dat jij zelf ook het gevoel hebt dat je af en toe vastloopt. Dan is het tijd voor een persoonlijke software-update.

Waar het om gaat is dat je ontdekt dat je vrij kunt zijn van de opgelegde denkwijze die in de loop der jaren onbewust je gedrag en je denkpatronen heeft gevormd; je sociaal-emotionele conditionering. Je zult begrijpen dat de betekenis die je geeft aan gedachten en situaties een keuze is. Door helder inzicht te verkrijgen in je eigen denkwijze zul je ontdekken dat je de manier waarop je denkt en de betekenis die je aan je gedachten geeft kunt veranderen. Dan zul je inzien dat je zonder angst en beperkingen bewust kunt kiezen voor wat je écht wilt. Doe wat je leuk vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je blij van wordt.

‘Het allerbeste wat je kunt doen voor de wereld, is het beste maken van jezelf,’ schreef Wallace D. Wattles in 1910 in The Science of Getting Rich.

LEEF JE MOOISTE LEVEN,
Michael Pilarczyk

Design Your Own Life
Deze gratis online cursus zal je inzichten geven over je eigen denkwijze en over je gedrag. Het resultaat? Meer geluk, succes en innerlijke rust in je leven.

Meld je aan voor onze gratis cursus