Naam MATHIJS VRIEZE
Beroep HEALTHY CHEF
Gezin GETROUWD

 

Healthy chef & tv-kok Mathijs Vrieze onderneemt vanaf zijn twintigste, en met succes. Via zijn online program- ma’s, maar ook op tv inspireert hij mensen gezond te koken, en van zijn kookboeken zijn maar liefst een half miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.
“Vijftien jaar geleden heb ik het roer omgegooid door op mijn verjaardag te besluiten niet langer met overge- wicht door het leven te willen gaan en al die overtollige kilo’s kwijt te raken. Geen crashdieet, maar gewoon gezond koken en vers eten. Ik viel in totaal 30 kilo af en voelde me goed. Dat gunde ik anderen ook en zo be- gon ik met het schrijven van mijn eerste kookboek, nu elf jaar geleden, waarin ik mensen leer gezonde gerechten voor zichzelf te bereiden. Het boek was een groot succes en daarna volgden er meerdere. Ik werd door verschillende media benaderd, waaronder RTL4. Mijn leventje leek wel een snelkookpan; ieder jaar een boek en een nieuw kookprogramma op de buis. Hoe- wel ik eigen baas was en best kritisch op mijn keuzes, raakte ik ruim twee jaar geleden het overzicht kwijt. Burn-out? Nee, ik weet niet of ik het zo zou noemen, maar mijn omgeving waarschijnlijk wel. Feit was dat ik destijds sommige dingen met steeds meer weerstand ging doen en het me tegenstond dat ik de mensen met wie ik werkte niet allemaal zelf had uitgekozen. Op een dag schrapte ik alle activiteiten, koos heel bewust voor een lege agenda en dacht: ik zorg altijd maar voor anderen, nu is het tijd voor mij. Van een vriend kreeg ik als tip Michaels boek Master Your Mindset te lezen. Hoewel die materie nieuw voor me was, voelde het toch meteen vertrouwd en sprak het me enorm aan. Tijdens een podcast van Michael won ik een persoonlijke coaching. Ik stuurde hem een bericht waarin ik brutaal vroeg of we dat gesprek, in plaats van via Skype, niet op Ibiza konden doen. Tot mijn grote verbazing zei hij ja. Waar ik door Michael achter ben gekomen, is dat ik op sommige vlakken een stukje eigenwaarde miste. In mijn jeugd was er een

“Op een dag schrapte ik alle activiteiten, koos heel bewust voor een lege agenda en dacht: ik zorg altijd maar voor anderen, nu is het tijd voor mij.”

onveilige thuissituatie, mijn overgewicht en de struggle met mijn geaardheid. Dit liep als een rode draad door mijn leven. Door alles wat ik van Michael heb geleerd, ben ik veel sterker geworden en beschik ik nu over meer zelfvertrouwen. Het is me gelukt steeds meer me- zelf te worden. Ik durf echt te zeggen dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest als nu en nooit eerder zo sterk in mijn schoenen heb gestaan. Mede door het enthousi- asme van Michael heb ik ook mijn online programma’s in gang gezet. Ik ben uniek in wat ik doe, zowel mijn live kookshows als online. Heel bijzonder was de tweedaagse in Veenendaal waar ik samen met mijn vriend Niels was. We hadden gemediteerd en Michael zei: “Neem na de meditatie één grote beslissing.” Mijn vriend en ik hadden allebei het Indonesische eiland Bali in gedachten. Die stap hebben we gemaakt en het was magisch. We zijn er in- middels 2 keer per jaar. Dat kiezen voor geluk, je eigen koers varen en de dingen doen die jou blij maken, zijn de ingrediënten voor een smakelijk leven! Ik schrijf nog steeds, ben nog steeds op tv te zien, maar ik ben veranderd; ik ben anders gaan kijken, denken en doen. Wat is echt belangrijk? Skip the bullshit. Die helderheid van geest wens ik iedereen toe.”