Om je mooiste leven te kunnen leven is het nodig om keuzes te maken. Is kiezen moeilijk? Niet als je een duidelijk overzicht voor jezelf maakt met alle opties en de juiste vragen stelt. In deze blog leggen we je uit hoe wij keuzes maken en besluiten wat we wel en niet doen. Leef je mooiste leven!

“Verlies je focus? Dan wil je vaak te veel doen.”

3 highlights

  • Moet je keuzes maken? Stel goede vragen, dan krijg je ook goede antwoorden.
  • Soms moet je dingen loslaten om te kunnen groeien.
  • Vraag jezelf af wat het rendement is van de energie die je stopt in wat je nu doet.

Stoppen of doorgaan?

Onlangs hebben wij de belangrijke keuze gemaakt om te stoppen met het event Persoonlijk Meesterschap. Niet omdat we er geen zin in hadden – het is een onwijs leuk evenement – maar omdat er nog zoveel meer op de planning staat!

En op een gegeven moment kom je erachter dat je te veel wilt doen en keuzes moet maken. Er is niet meer tijd. Veel mensen komen bij ons en hebben het idee dat ze de focus verliezen. Maar je verliest vaak geen focus, je wilt op zo’n moment gewoon te veel doen.

“Als je betere vragen stelt, krijg je ook betere antwoorden”

Goede vragen stellen

Moet je keuzes maken? Goede vragen stellen zal je daarbij helpen. Het stellen van goede vragen geeft veel inzicht. Wil je je bijvoorbeeld focussen op het tot bloei laten komen van je eigen onderneming? Vraag je dan af wat dat voor jou betekent. Hoeveel winst wil je maken? Hoeveel geluk moet het opleveren? Als je betere vragen stelt, krijg je ook betere antwoorden. Aan de hand van deze vragen en antwoorden kun je vervolgens een structureel plan maken.


Loslaten om te kunnen groeien

Bij het maken van keuzes moet je altijd dingen loslaten. Je kiest immers voor het een en niet voor het ander. En soms moet je dingen loslaten om te kunnen groeien. Als je ergens mee stopt, is er ruimte en tijd voor iets nieuws.

De natuur is hier een prachtig voorbeeld van. De boom laat in de herfst zijn blaadjes vallen, zodat hij in het voorjaar weer tot bloei kan komen. En wat dacht je van de goudvis? Als je een goudvis in een kom bewaard, blijft hij klein. Maar zodra je hem laat zwemmen in een grote vijver, wordt hij vele malen groter. Hij heeft dan pas de ruimte om te groeien.


Overtuig jezelf door autosuggestie en visualisatie

Het is niet moeilijk om keuzes te maken. Bij veel mensen die zelfstandig ondernemer zijn kan het gevoel bekruipen van angst. Wat als ik straks geen opdrachten meer heb? Wat als het niet lukt? Op zo’n moment is de overheersende gedachte: het komt niet goed.

Daarom is het belangrijk om bij de keuzes die je maakt ook je mindset mee te veranderen. Je moet niet ‘positief denken’. Nee, je moet er 100% van overtuigd zijn dat het goed komt; dat je de juiste keuzes maakt. Door autosuggestie en visualisatie kun je je onderliggende energie positief maken.


Leef je mooiste leven

En het allerbelangrijkste: leef je mooiste leven. Soms moet je keuzes maken om je mooiste leven te kunnen leven. Vraag je elke dag af of je nog plezier hebt in wat je doet. Wat is het rendement van de energie die je stopt in wat je nu doet? Levert het op wat je wilt dat het oplevert?

Bij ons was dat in het geval van Persoonlijk Meesterschap niet meer zo. En dat is oké. Want wij hebben de keuze gemaakt om voor dingen te gaan die wél meer bijdragen aan ons geluk en fun. Leef je mooiste leven!


Quotes uit deze podcast

  • Verlies je focus? Dan wil je vaak te veel doen.
  • Als je betere vragen stelt, krijg je ook betere antwoorden.
  • Soms moet je dingen loslaten om te kunnen groeien.
  • Vraag jezelf elke dag af of je nog plezier hebt in wat je doet.

Beluister meer over kiezen en keuzes maken in podcast #71.