Tijdens mijn live events doe ik meditaties, ademhalingstechnieken en visualisaties waar pragmatische zakenmensen en nuchtere Hollanders in het begin nog wel eens sceptisch tegenover staan. Na afloop komen ze vaak naar me toe om de meest wonderlijke ervaringen te delen. Ze hebben ingevingen gekregen die ze nodig hadden, signalen van onzichtbare gidsen. Het zijn ervaringen die lijken op mijn moment met Anah Maa in de Pura Besakih- moedertempel in Bali.

Veel deelnemers maken tijdens de visualisatiesessies bijzondere doorbraken mee. Cindy en ik zijn er getuige van hoe duizenden deelnemers een verandering ondergaan. Achteraf ontvangen we vaak mailtjes over de wereld die voor hen is opengegaan tijdens een geleide meditatie. Bezorgdheid en boosheid maken plaats voor vertrouwen, begrip en liefde. Persoonlijke vragen worden beantwoord. Keuzes worden duidelijk. Onzekerheid verandert in zelfvertrouwen en chaotische gedachtepatronen worden helder.
Alles gaat razendsnel tegenwoordig, we leven in een onrustige tijd. Dat is althans onze beleving en dus is het zo. Ons brein krijgt veel te verwerken en de stemmetjes in ons hoofd willen zich overal mee bemoeien. Er blijft weinig of geen tijd over om de wirwar aan gedachten tot rust te laten komen, met als gevolg dat je je nog onrustiger begint te voelen. Juist daarom is het goed om een paar keer per dag de pauzeknop in te drukken.

Een Formule 1-auto rijdt in korte tijd op volle snelheid tweehonderd rondjes op een circuit, maar tijdens de race moet er op bepaalde momenten een pitstop gemaakt worden. Al is het maar kort, er moeten banden gewisseld worden, er moet brandstof worden bijgevuld. Met een mens is het niet anders. Af en toe moeten we rust nemen – en dan heb ik het niet over een korte pauze waarin je je gedachten direct belast met privéproblemen of geroddel. Met rust bedoel ik een paar minuten lichamelijke én geestelijke pauze. Je kunt een stukje gaan wandelen – de natuur doet altijd goed – of je even terugtrekken op een rustige plek. Laat alles even voor wat het is. Wees simpelweg even stil met jezelf. Mediteer elke dag een paar minuten. Stroomlijn je aandacht en let zoals gezegd bewust op je ademhaling. Dat geeft je helderheid en nieuwe energie, zodat je daarna krachtiger en efficiënter aan de slag kunt gaan. Alles draait om het evenwicht tussen maximaal presteren en volledige rust, zoals er ook evenwicht moet zijn tussen de noten en de stiltes om de muziek te kunnen horen.

‘Sluit gewoon een paar keer per dag je ogen en voel contact met je innerlijke stilte. In de ruimte tussen twee gedachten in kun je voelen waar je werkelijk naar verlangt en waar je gelukkig van wordt. In mijn eigen stilte trof ik niet de leegte aan waar ik vaak zo bang voor was maar de liefde voor de dingen die ik nu doe.’ Prachtige woorden van yogaleraar Johan Noorloos in zijn boek Het inzicht.
Wanneer je begint met welke vorm van meditatie dan ook, ontdek je dat er veel bijverschijnselen kunnen ontstaan. Minder piekeren bijvoorbeeld. Maar je kunt je ook energieker voelen, je wordt creatiever, je slaapt beter, je lichaam wordt gezonder, je geest en je brein ontwikkelen zich beter en je hebt minder last van emotioneel gewiebel. Meditatie opent de toegangspoort tot een deel van jezelf dat ook wel ‘je hogere bewustzijn’ wordt genoemd. En het is de manier om in contact te komen met de Kosmische Intelligentie.

Meditatie, mindfulness of stiltetraining is niet als een pilletje tegen de pijn. Je gaat het niet doen op het moment dat de stoom uit je oren komt, al zal het wel direct je bloeddruk, hartslag en stressniveau doen dalen. Het mooie ervan is dat je jezelf traint om zelfs in een wervelwind overeind te blijven staan. En zoals je met sporten je spieren traint, train je met meditatie je geest, je mind. Hoe meer je traint, hoe beter je wordt. Als je de eerste keren met je ogen dicht je hoofd probeert leeg te maken itsen er waarschijnlijk allerlei ongevraagde gedachten door je heen. Met hardlopen is dit net zo. De eerste keer ren je ook niet direct tien kilometer in drie kwartier.
Nadat ik mij meer was gaan verdiepen in bewustzijn en medicatatie ontmoette ik de bekende meditatieleraar davidji. Hij is hoofddocent bij het Chopra Center for Wellbeing en auteur van Secrets of Meditation. Hij legde het principe van meditatie als volgt uit: Je mobiel rinkelt, piept en trilt de hele dag. Berichten, apps en mailtjes komen binnen, je ontvangt meldingen van Facebook, LinkedIn en Instagram. Je ogen turen heel vaak naar het kleine beeldscherm. Wat gebeurt er als je het geluid en de trilfunctie uitzet? Al die berichten blijven binnenkomen, maar je hoort en ziet ze alleen niet meer. Door meditatie kun je jezelf af en toe even in je eigen stille modus zetten. Het vergt uiteraard wel training en discipline om niet stiekem toch steeds even te kijken.

Wil je meer weten over meditatie en mindfulness? Er zijn vele interessante boeken waaronder Wherever You Go, ere You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life van de Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn en Mindfulness in Daily Life van Tulku Lobsang Rinpoche. Maar lezen is niet genoeg. Je moet de kennis in de praktijk brengen, je moet het doen. Doe het nu, sluit je ogen, blijf een paar minuten stil zitten en voel het gewicht uit je hoofd langzaam door je lichaam naar beneden zakken. Adem rustig en diep in en uit. Voel je langzaam lichter en leger worden. Voel de tintelingen in je lichaam. Laat het gebeuren, zonder iets te doen, zoals je hart het ritme van je leven aangeeft zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Voel, en ontmoet jezelf in de stilte.

De meeste mensen kunnen maar moeilijk een paar minuten stil zijn. Het is zinvol om dat aan te leren. Je hoeft niet altijd te praten. Let de komende tijd eens op hoeveel mensen doorlopend geluid uitkramen zonder echt iets te zeggen. Ontdek hoe heerlijk het is om de stilte in jezelf te ervaren. Ga niet obsessief op zoek naar de stilte, de stilte vindt jou wanneer je die de ruimte geeft. Hoe meer ruimte jij biedt hoe dieper en grootser de stilte is die je zult ervaren.

Rajshree Patel vertelde eens een mooi verhaal over God, de Schepper. God had het universum gecreëerd, de aarde laten ontstaan en de mens tot leven gewekt. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen met vragen bij God. Zoveel, dat hij niet meer in staat was alle vragen te beantwoorden. Hij riep zijn eerste minister van wijsheid bij zich en vroeg waar hij zich zou kunnen terugtrekken, ergens waar geen mens hem nog zou vinden. De eerste minister haalde diep adem, wachtte even en ademde rustig uit. ‘Daar,’ zei hij, terwijl hij naar zijn borstkas wees. ‘In de ruimte tussen in- en uitademen. Zo zal U er altijd zijn en niemand zal U vinden.’ Het antwoord vind je in de stilte, want in de stilte hoor je alles.

LEEF JE MOOISTE LEVEN
Michael Pilarczyk