Vergelijk je eigen ingesleten patronen met het patroon dat op een muziek-cd is geperst. Wanneer je die cd afspeelt, hoor je keer op keer hetzelfde liedje. Als je het derde nummer van het schijfje wilt afspelen, druk je de ‘3’ in op de afstandsbediening en dat nummer wordt afgespeeld. Maar wanneer ik een diepe kras op de cd maak en ik druk op de ‘3’, dan hoor je niets. De verbinding die ervoor zorgt dat de muziek wordt afgespeeld is verbroken. Zo werkt het ook in ons zenuwstelsel. Het doorbreken van je oude, beperkende neurologische patronen is als het maken van een kras op je interne cd, waardoor je oude gedrag wordt uitgeschakeld. Je moet je dus eerst bewust zijn van je oude patroon. Vervolgens kun je dat gedragspatroon bewust en gericht verstoren.

Tijdens een Q&A-sessie doorbrak Elma haar belemmerende patronen.

Ze had een succesvol cosmeticabedrijf opgebouwd maar zichzelf kon ze niet managen. Ze overwon haar angst en schaamte door met vijftig kilo overgewicht het podium op te komen. ‘Ik voelde me vreselijk,’ vertelde ze me een paar maanden later. ‘Ik kon wel door de grond zakken, maar het was wel echt een eyeopener.’ Omdat duidelijk was dat ze prima leiding kon geven aan haar bedrijf, had ik tijdens die sessie voorgesteld dat ze zichzelf ging zien als de ‘bv Elma’. Ter plekke was een nieuw inzicht ontstaan. ‘Ineens was het zo logisch en eenvoudig,’ zei ze. ‘Ik ben direct veel meer tijd in mezelf gaan investeren en was in een paar weken al tien kilo kwijt. Nu neem ik echt de tijd voor mezelf. Ook ben ik anders gaan denken. Eerst dacht ik altijd: ik wil niet dik zijn. Nu denk ik: ik wil gezond en slank zijn. Op zakelijk vlak ben ik zelfverzekerder geworden en gaat het super. Mijn wens was om dit jaar onze omzet te verdubbelen, maar tijdens jouw lessen leerde ik er écht in te geloven door het op te schrijven. Inmiddels is ons financiële resultaat verdriedubbeld. Ongelooflijk? Misschien, maar ik weet nu dat niets onmogelijk is.’

Elma wist haar oude denkpatroon in zeer korte tijd door te krassen en te vervangen door een andere denkhouding. Natuurlijk beschikt zij over een ijzeren discipline, maar haar motivatie houdt zichzelf in stand door de successen die ze blijft boeken. Het resultaat is zichtbaar en resultaten liegen niet.

LEEF JE MOOISTE LEVEN,
Michael Pilarczyk