Waar het om gaat is dat je door een bewuste levenswijze meer controle kunt hebben over wie je bent en wat je doet. In het dagelijks leven wil je succesvol zijn in je werk, maar je wilt ook voldoende tijd kunnen doorbrengen met vrienden en mensen die je liefhebt én je wilt tijd voor jezelf. Dit vergt een gedegen planning, want voor je het weet doe je alleen nog dingen die je niet leuk vindt en lekt de energie weg uit je lichaam en geest, totdat het waakvlammetje op een dag dooft.

De afgelopen jaren ondervroeg ik honderden mannen en vrouwen via een test over zelfkennis, bewustzijn en inzicht. Een van de vragen was: Wat denk jij dat jou gelukkiger zal maken? Een aanvullende opdracht was ‘Design your own life’: beschrijf hoe jij zou willen dat je dagelijks leven eruitziet.

‘Ik zou meer in balans willen zijn,’ was een van de meest voorkomende antwoorden, maar een concrete invulling kon vrijwel niemand geven. Dat antwoord leidde dus tot nieuwe vragen. Hoe zorg ik voor meer evenwicht zodat ik gelukkiger in het leven sta? Wat kan ik doen om een betere verdeling te creëren tussen mijn werk, mijn gezin, mijn vrienden en tijd voor mezelf?

Balans ontstaat als je duidelijk weet wat je wilt en bewust weet waar je mee bezig bent. Een mooi voorbeeld is Carolien. Toen ik haar twee jaar geleden ontmoette was ze tweeëndertig jaar en moeder van drie jonge kinderen. Ze had naast de zorg voor het gezin ook nog een fulltimebaan. Ze vertelde me dat ze niet lang daarvoor nog meer dan honderd kilo had gewogen en een akelige huidaandoening had gehad plus andere klachten zoals migraine en oververmoeidheid. Het resultaat van een hormonale disbalans. Carolien had een droom. Ze volgde meerdere masterclasses, ze luisterde aandachtig en ze stelde haar eigen plannen op. Vanuit Caroliens eigen ervaring ontstond het idee om een coachingpraktijk te starten. Ze had een heldere missie: mensen hun stralende zelf laten worden. Het duurde niet lang voordat ze haar vaste baan had opgezegd en begon aan haar avontuur. Ze doet nu wat ze écht leuk vindt. Bijkomend voordeel is dat ze binnen een jaar haar inkomen had verdriedubbeld. Ze kan vanuit huis werken, dus ze kan meer tijd doorbrengen met haar kinderen. Carolien wist door haar positieve mentaliteit haar leven weer in balans te brengen. Ze maakte van haar probleem haar succes.

Ook tijdens de live events is ‘hoe krijg ik meer balans in mijn leven?’ een veelgestelde vraag. In een gesprek met Anne vertelt ze me dat ze een beetje uit balans is geraakt door meningen van mensen uit haar omgeving. Gedurende het gesprek wordt me vooral duidelijk dat ze structuur en overzicht mist. Daardoor wordt ze overmand door een onrustig gevoel en gieren adrenaline en cortisolhormonen door haar lichaam. Ze krijgt stress, spanning in haar onderbuik en een onregelmatige ademhaling.

‘Wat bedoel je met “ik wil meer in balans zijn”?’ vraag ik aan Anne. Ze kijkt de zaal in, er zijn honderdvijftig paar ogen op haar gericht. ‘Nou ja, gewoon,’ mompelt ze. En dan lichtelijk geïrriteerd: ‘Dat zou jíj toch moeten weten.’

‘Ik denk dat ik het weet,’ antwoord ik. ‘Maar het gaat erom wat jij ermee bedoelt.’
Anne zucht. ‘Ik vind het een teken van zwakheid en dat is dus helemaal niet hoe ik ben.’ Deze powervrouw runt een bedrijf en is moeder van twee jonge kinderen.
Welke betekenis geeft Anne aan haar gedachten?

‘Weet je,’ zegt ze een beetje dromerig kijkend: ‘Ik heb er soms gewoon genoeg van om me tegenover iedereen te moeten verdedigen dat ik succesvol ben, dat we alweer op vakantie gaan, dat ik alweer een nieuwe outfit heb, dat ik mijn kinderen echt niet verwaarloos en dat ik wel heel veel mazzel heb met mijn figuur. Alsof het allemaal vanzelf komt.’

Ik glimlach. ‘Dat lucht op, hè?’ Ik vraag om haar agenda en zeg dat rust en balans vooral te maken hebben met denkhouding: of zij controle heeft over haar gedachten, of dat haar gedachten met haar aan de haal gaan. ‘Maak je niet druk over wat anderen van je vinden, want dát brengt jou uit je evenwicht.’

Je kunt alleen in evenwicht zijn als je in het middelpunt van je eigen leven staat. Zie je leven als een cirkel. Om je in balans te voelen, moet jij precies in het midden van die cirkel staan. Het leven speelt zich af om jou heen. Dat is niet egoïstisch, dat is de juiste positionering om overzicht te kunnen houden en je tijd gelijkmatig te kunnen verdelen over je gezin, werk, vrienden en jezelf. Wanneer je jezelf te veel wegcijfert, sta je buitenspel en voel je direct de onbalans. Dit leg ik Anne uit tijdens de masterclass. In haar rol als powerwoman staat ze in de schijnwerpers, zowel in haar eigen bedrijf als in het gezin. Door de kritiek van anderen is ze zich echter steeds meer naar de achtergrond gaan begeven. Anne presteert op haar best op het centrale middenveld maar ze speelt nu steeds vaker in de verdediging en in die positie voelt ze zich ongemakkelijk.

Uit de vele gesprekken die ik voerde werd me duidelijk dat de wens om meer in balans te zijn voor de meeste mensen inhoudt dat hun huidige levensstijl uit evenwicht is. Ze hebben geen duidelijk overzicht van wat ze aan het doen zijn, geen controle over hun eigen agenda en worden onzeker door onrustige gedachten. Wat ze in zo’n situatie kunnen doen is structuur aanbrengen. Wat ze nodig hebben is helderheid en overzicht, oftewel: bewustzijn. Dat geeft inzicht. Het levert meer zelfvertrouwen op en ook rust. Vooral in hun hoofd.

‘Jij denkt dat je veel te veel moet doen in te weinig tijd, dat je alles voor iedereen moet regelen,’ zei ik tegen Anne. ‘En je maakt je druk over wat anderen van je vinden. Dat komt voort uit jouw gedachten. Dat is jouw zelfbeeld en dat zelfbeeld is niet meer dan een gedachte. Maar doordat jij die gedachte lang genoeg met je hebt meegedragen, ben je ernaar gaan handelen. En nu is het jouw werkelijkheid. Verander je gedachten en je leven zal veranderen.’

Ondertussen streep ik een aantal – mijns inziens – minder belangrijke zaken door in haar agenda en ik voeg drie keer per week een uur Anne-tijd toe. ‘Afspraken maken met jezelf en je daaraan houden.’

‘Ja, maar…,’ onderbreekt ze mij bazig, terwijl ik de agenda teruggeef. Ik kijk haar streng glimlachend aan en maak met mijn handen een gebaar van dankbaarheid.

LEEF JE MOOISTE LEVEN
Michael Pilarczyk