Door innerlijke vrede, de rust in jezelf, ga je de wereld om je heen anders waarnemen. Er zullen eerder gevoelens van dankbaarheid in je opkomen. Zeg vaker ‘dank je wel’, al is het in stilte. Drie kleine woordjes met een grote betekenis. Wees dankbaar voor wat je hebt. Wees niet ongelukkig over wat je niet hebt. Dankbaarheid geeft een gevoel van verlichting en geluk. Je kunt je staat van bewustzijn en je energieniveau verhogen door dankbaarheid te tonen. Niet vanuit beleefdheid, maar vanuit nederigheid. Je zult groter worden door je klein te maken. Wanneer je oprecht dankbaar bent, is dat een blijk van waardering en een uiting van vriendelijkheid.

Dankbaarheid kun je elke dag beoefenen. Bijvoorbeeld ’s avonds. Neem voordat je gaat slapen tien minuten tijd en rust voor jezelf. Sluit je ogen en adem een paar keer ontspannen diep in en uit. Voel wat er in je lichaam gebeurt. Vervolgens vraag je aan jezelf: Waar ben ik dankbaar voor vandaag? Stel die vraag vanuit je hart. Waar ben ik vandaag dankbaar voor? Dankbaar voor elke nieuwe dag, voor elke nieuwe kans, voor de mensen die om je geven, voor de prachtige natuur op deze aarde, voor de zon die elke dag voor ons opkomt en daar nooit iets voor terugvraagt. Bedenk elke avond als je in bed ligt waar je die dag dankbaar voor bent. Elke dag zijn er dingen om dankbaar voor te zijn.
Als je met een positieve gedachte je dag afsluit, wordt je onderbewustzijn positief beïnvloed. Als je dat elke dag doet, zul je ontdekken dat je met een prettig gevoel gaat slapen. Wees dankbaar en je zult je gelukkiger voelen.

In The Science of Getting Rich heeft Wallace D. Wattles een compleet hoofdstuk gewijd aan dankbaarheid. Hij schrijft dat dankbaarheid noodzakelijk is om jezelf op harmonieuze wijze te verbinden met de ‘Vormloze Intelligentie’. Een eerste vereiste is natuurlijk dat je gelooft in een Hogere Macht, een Scheppende Energie, een Bron van Oneindige Intelligentie.

Wattles zegt dat welvaart niet wordt toebedeeld aan mensen die niet dankbaar zijn. Wanneer je – in plaats van dankbaarheid – ontevredenheid toestaat in je denkwijze en je gedachten van ‘gebrek en tekort’ de ruimte van je geest laat vullen, zul je middelmatigheid aantrekken. Zijn overtuiging is dat een geesteshouding van oprechte dankbaarheid je energetisch in verbinding zal stellen met de mystieke kracht van het universum. Dankbaarheid brengt het goede en het geluk op je levenspad.

Onze verbeelding is de werkplaats waarin alle ideeën ontstaan. Met behulp van de verbeeldingskracht van je geest krijgt je verlangen vorm en daadkracht.
Alles wat je je kunt inbeelden, kun je waarmaken.
~ Napoleon Hill, Think and Grow Rich ~

LEEF JE MOOISTE LEVEN,
Michael Pilarczyk