Je wilt genieten, betekenis geven aan je bestaan, je wilt er zijn voor mensen om wie je geeft, je wilt leren en groeien. Wat houdt je tegen? Het zijn vrijwel altijd belemmerende denkpatronen die ons niet toestaan om datgene te bereiken wat we denken graag te willen. Of het zijn valse overtuigingen die ons misleiden.

Voor veel mensen is geld een belemmerend fenomeen.

Denk maar aan Frank die tijdens een masterclass zei: ‘Ik hoef niet rijk te worden. Geld vind ik niet belangrijk.’ Bij de woorden ‘rijk’ en ‘geld’ begon Frank zich ongemakkelijk te gedragen. En Frank is niet de enige. Ik hoor en lees het regelmatig. Welke betekenis geef jij aan geld? ‘Dus je wilt arm zijn?’ is vaak mijn vervolgvraag. Nee, dat is ook niet wat je wilt. Niemand wil arm zijn. Iedereen wil rijk zijn. Alleen heeft iedereen andere associaties bij ‘rijk zijn’.

Met rijk zijn bedoel ik geen hebzucht of het najagen van grote hoeveelheden bankbiljetten. De exacte getallen ken ik niet, maar ongeveer negentig procent van de Nederlanders is rijk. We hebben een dak boven ons hoofd, we kunnen elke dag eten wat we willen, we zijn vrij om te denken wat we willen, we leven in vrijheid en er is een overheid met een bovengemiddeld goed sociaal zorgstelsel. Dat vind ik rijkdom.
Het is onzin om te stellen dat geld niet belangrijk is. In onze westerse maatschappij is geld belangrijk. Zonder geld kun je geen boodschappen doen en ook niet de huur of de hypotheek betalen. Zonder geld kun je geen aangenaam leven bekostigen. Zonder geld geen vakantie. Zonder geld kun je niet gezellig met je vrienden uit eten. Zonder geld kun je geen cadeaus kopen voor mensen die je iets wilt geven. Zonder geld kun je geen goede opleiding voor je kinderen betalen en geen goede medische zorg inschakelen wanneer dat nodig is.
Een jongedame die al meerdere masterclasses had gevolgd en inmiddels succesvol was als zelfstandig ondernemer stuurde me een aangrijpende e-mail. Daarin schreef ze dat zij ook iemand was voor wie geld nooit belangrijk was geweest. Tot haar grote schrik was er borstkanker bij haar geconstateerd. Het belang van geld werd haar ineens meer dan duidelijk. Een goede arbeidsongeschiktheidsverze- kering had ze nooit afgesloten omdat die te duur was. Vanwege haar gezondheidsprobleem was ze voorlopig niet in staat te werken en de medische zorg die ze acuut nodig had was niet goedkoop. Enkele passages uit die e-mail wil ik graag met je delen:

Ik wilde meer ‘grace’ in mijn leven. Minder haast, meer complimenten geven aan onbekenden, aandachtig luisteren. Ervoor zorgen dat anderen zich goed voelen over wat zij doen. Laat een ziekenhuis nu de plek bij uitstek zijn om ‘grace’ te beoefenen. Mijn hele leven
heb ik al bewondering voor mensen die, net als ik,
hun vak met hart en ziel uitoefenen. Schoenmakers, softwareontwikkelaars, kraanmachinisten, edelsmeden… de focus en toewijding van een echte ambachtsman of -vrouw kan me met ontzag vervullen. Dus in plaats van kromme tenen van ellende te trekken in dat kamertje waar de derde injectienaald met radioactieve vloeistof in mijn borst verdween, concentreerde ik me op het gezicht van de verpleegkundige. En jawel hoor, ik kon dat ontzag weer voelen. Toen ik een paar uur later onder een scanapparaat lag en de volgende dag op de operatietafel, deed ik hetzelfde. En het hielp.

Ik ‘activeerde de getuige in mij’ zoals Wayne Dyer
dat zo mooi beschrijft in zijn boek De cirkel is rond, dat ik ‘toevallig’ begin juni op Ibiza las. De ziekenhuisbezoeken werden prompt een stuk aangenamer en op sommige momenten zelfs een klein feestje. Waar ik een aantal weken geleden het ziekenhuis nog associeerde met ziekten, ellende en negatieve energie, zie ik nu hoofdzakelijk liefde en toewijding. Gehuld in witte uniformen.

‘Look for the helpers, you will always and people who are helping.’

Waarom ik nou juist dat citaat uitknipte en op mijn visionboard plakte, weet ik niet, maar ik weet wel dat ik ze zie. Die helpers. Uit onverwachte hoeken komt de ‘grace’ en de hulp me aangewaaid.

‘Ik ben overvloed’ staat er met koeienletters op mijn visionboard. En ik ga het komende jaar nog veel meer overvloed ontvangen, realiseren en manifesteren in mijn leven.

Dat brengt me bij het laatste punt. Die rijkdom waar we het over hadden tijdens de Mastermind masterclass. Daar had ik wat moeite mee. Misschien kun je je
nog herinneren dat ik daar een vraag over stelde. Die omzetcijfers, die precieze aantallen en dat geld. Ik kon daar nog niet zoveel mee. Ik zeg ‘nog niet’. Ik stuitte tijdens het seminar heel bewust op mijn onbewust beperkende overtuiging dat geld niet gelukkig maakt.

Inmiddels weet ik beter. Want sinds ik een kankeravontuur aan het beleven ben zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering, is het me opeens ontzettend duidelijk geworden dat geld geen luxe
maar pure noodzaak is om te leven. Al mijn eerder geformuleerde zakelijke doelstellingen draaien om het helpen van anderen. Prachtige missie, maar ik ben mezelf vergeten. Die nieuwe garderobe, de mooie reizen naar verre oorden, de tijd om een week vrij te nemen en lekker buiten te spelen, het spaargeld, de etentjes buiten de deur… ze stonden wel vaag omschreven, maar ergens in de kantlijn van mijn businessplan.

Dat heeft de kanker me alvast geleerd: eerst ik en dan de ander. Dienen vanuit overvloed. Geld verdienen omdat overvloed mijn geboorterecht is. Die woorden uit Think and Grow Rich kwamen opeens luid en duidelijk binnen.

Michael, ik ga je weer zien over een paar maanden. Gezond en wel.

Op enkele kwaaltjes na ben ik gezond en ik hoop jij ook. Maar ik ken ook mensen die elke dag pijn hebben, elke dag. Mensen die nooit zonder pijn leven. Dát is een beperking. Alle andere beperkingen verzin je zelf, die ontstaan in je gedachten. En je kunt nooit groter worden dan je eigen beperkende gedachten.

Geld blijkt geregeld te leiden tot het belemmerende denkpatroon: ik hoef niet rijk te worden. Bedoel je dan met rijk zijn miljonair of ruim voldoende geld om comfortabel en zorgeloos te kunnen leven? Waar het om gaat is dat je een signaal afgeeft aan je onderbewustzijn. Wat je onderbewustzijn hoort is: houd geld op afstand. Vervolgens gaat je besturingssysteem er alles aan doen om deze ‘wens’ te vervullen, want dat is de energie die je uitzendt.

Bij elke belemmerende gedachte is het noodzakelijk die eerst te herkennen. Dit kun je niet zelf, je bent namelijk overtuigd van het tegendeel. Je hebt dus begeleiding nodig om dat inzicht te verkrijgen. Tijdens mijn masterclasses laat ik door vragen te stellen de deelnemer zelf inzien wat die belemmerende gedachten zijn. Stel dat jouw belemmerende gedachte is: ik hoef niet rijk te worden. Als je die gedachte hebt herkend, dan is de volgende stap: erachter komen welke negatieve associatie je hebt met betrekking tot geld.
Bijvoorbeeld: om geld te verdienen moet je heel hard werken. Of: rijke mensen zijn gemeen en egoïstisch. Of: geld is het kwaad van de wereld. Wanneer je de overtuiging hebt dat geld en geluk niet kunnen samengaan, bouw je weerstand op tegen elke gedachte die met geld te maken heeft. Ik zie dit nogal eens gebeuren bij ondernemers die hard werken en toch blijven ploeteren met te weinig inkomsten.

Een belemmerende gedachte kan zijn dat je omgeving bepalend is voor succes en rijkdom. Je omgeving is zeker van invloed, maar als het een wetmatigheid is zou iedereen in dezelfde stad rijk zijn en iedereen in een andere stad arm. Dat is niet zo. In elk dorp en elke stad wonen rijke en minder welgestelde mensen.
Ben je ervan overtuigd dat opleiding en kennisniveau doorslaggevend zijn voor succes en rijkdom? Er zijn universitair geschoolden die een gemiddeld bestaan hebben en er zijn mensen die weinig opleiding hebben genoten met grote financiële vermogens.

Nadat duidelijk is wat je belemmerende gedachten zijn en welke onjuiste associatie er in jouw besturingssysteem zit, kun je die software wissen door een nieuw bestand met juiste informatie te programmeren. Bijvoorbeeld: geld is een middel waarmee ik de kwaliteit van mijn bestaan kan verbeteren. Als ik over voldoende financiële middelen beschik heb ik geen geldzorgen, kan ik uit eten met vrienden, kan ik reizen met mijn partner en mijn kinderen, kan ik beter zorgen voor mijn gezin, kan ik kopen wat ik wil en ben ik in staat om anderen financieel te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen een weeshuis te bouwen in Nepal om kinderen daar een toekomst te bieden, een van de projecten die de Mastermind Academy steunt. Een deel van onze opbrengsten besteden we aan goede doelen. Zo bieden we bijvoorbeeld ook elk jaar een groep gemotiveerde studenten aan om gratis deel te nemen aan onze programma’s. Met geld kun je goede doelen en organisaties ondersteunen. En geld mag je altijd weggeven. Er zijn genoeg mensen en dieren die het nodig hebben.

Nog een andere visie op geld. Geld is een ruilmiddel. Door iets te kopen of voor een dienst te betalen, bied je iemand werk, waardoor die persoon een inkomen kan verdienen en in zijn levensonderhoud voorzien. En doordat hij een deel van zijn geld weer uitgeeft, helpt hij andere mensen op eenzelfde manier. In de basis is dat een gezond economisch model.

Door positieve gedachten over geld dag in dag uit te herhalen, wordt een nieuwe neurale associatie aangemaakt, een nieuwe verbinding in je hersenen. Hierdoor verandert je overtuiging ten opzichte van geld.

Tot slot een waardevol advies: kijk niet naar wat het kost maar naar wat het oplevert.
Bij elke uitgave of investering die je doet, kun je jezelf deze vier vragen stellen:
1. Wat kost het?
2. Wat levert het me op?
3. Kan ik het betalen?
4. Wat vind ik het waard? Oftewel, heb ik dat bedrag ervoor over?

LEEF JE MOOISTE LEVEN,
Michael Pilarczyk

Design Your Own Life
Deze gratis online cursus zal je inzichten geven over je eigen denkwijze en over je gedrag. Het resultaat? Meer geluk, succes en innerlijke rust in je leven.

Meld je aan voor onze gratis cursus